Sex

bild-13
Leva i ett öppet förhållande – så här vet du! Av Kim Östman

Idealet i relationer har varit länge att man lovar varandra sexuell trohet och monogami, men med facit i hand så är ju inte verkligheten så. Så nu är det kanske dags att tänka om – att tvåsamheten inte är kanske till för alla? Det finns många former av relationer och på olika sätt, det beror helt och hållet på de som är inblandade. Vissa väljer relationer som inkluderar både kärlek och sex med några personer, vissa har parallella sexuella relationer som är oberoende av varandra. Andra trivs med att leva i en tvåsam monogam relation, och tycker att tanken på fler inblandade inte alls lockar. Det finns inga sätt som rätt eller fel – så länge du trivs och mår bra av den relation som du väljer att leva efter. Så länge alla är överens och ni har tydliga ramar och följer dessa överenskommelser. Här kommer en checklista om du är redo för en öppen relation för fler.

Ställ frågan till dig själv – hur du tänker kring monogami?
Känns det bra? Vilken betydles har sex för din relation? Går det skilja på sex och känslor?
Har du en kärleks-relation med någon nu?
Hur mår er relation? Vilka är de vanligaste konflikterna? Är det bådas önskemål att förändrar förutsättningarna för er relation?
Tänk på hur du skulle reagera på att din partner ha sex med någon annan?
Var ärlig mot dig själv! Vilka känslor dyker upp? Vad är inte okej? Vad är det värsta och det bästa som kan hända?
Hur hanterar du dina känslor?
Är du svartsjuk? Kan du sätta gränser och kommunicera dem till andra? Kan du prata öppet och ärligt om olika frågeställningar?
Hur tillgänglig är du?
Har du tid till ytterligare en kärleksrelation? Har du energi till att ta hand om mer än persons behov av kärlek och närhet? Har du självinsikt och förmågan till kommunikation för en öppen relation?
Barn och sex
Tips på hur du pratar med barn om deras sexualitet och deras rätt att saga nej!
Av Åsa Bookbild-14

Vår instinkt som föräldrar är att skydda våra barn mot sexuella övergrepp och lära dem att sätta gränser vad det gäller deras kropp. Samtidigt så är det viktigt och inte överbeskydda så att göra deras sexualitet till något som är farligt eller tabu. Här kommer några saker som du kan tänka på. Skapa inte tabu. Barn har en sexuell nyfikenhet men som oftast hämmas av den vuxnas oro och tabu. Därför tänk på hur du ska reagera och barn gör som de vuxna gör. Då lär de sig tidigt att vissa lekar barn emellan skiljer sig från andra. Så var inte tyst eller tillrättavisa barnet för då kan barnet förknippa sexualiteten med skamkänslor. Prata sex och känslor tidigt. Vilket gör att de fungerar både som förebyggande och hälsofrämjande. Det är viktigt att vet hur kroppen fungerar och att ha ett bra namn på könsorganen. Känner barnet sig avspänt i sin förhållningsätt till sexualitet och kropp så får de lättare att tycka om sig själv och andra. Detta gör att barnet får bättre självkänsla och stärker sin egen identitet. Rätten att säga nej. Det är viktigt att alla barn får veta att deras kroppar är deras egna och de har rätt att säga nej när något inte känns bra. Det blir mer självklart att lyssna på sina egna signaler om de blir respekterade av vuxna.
Stärk empati och medkänsla. Det är alltid viktigt att stärka barnen medkänsla och empatiförmåga. Berätta att när någon säger nej och inte vill, måste vi respektera det – annars blir den andre ledsen, arg eller rädd. Lär barnen att vara nyfikna och söka andras ja, och att lyssna på skillnaden på ja och nej. Bra och dåliga hemligheter. Vill du att barnet ska våga komma till dig med hemligheter, speciellt dåliga. Så är det viktigt att berätta vad som är skillnaden på bra och dåliga nyheter. Och att det är okej att berätta dem för att barnet ska kunna må bättre sen.
Kåt av choklad
Stämmer det att man kan bli kåt av att äta choklad? Av Maria Roos

640x480 hot wallpapers for phone download - www.hot-wallpaper.com

Klart man ska äta choklad men inte för ofta säger man ju. Men tänk om du vill bli kåt, är det då choklad du ska äta?
”Det finns inga vetenskapliga rön eller bevis på att det är på det viset. Men choklad har den unika och speciella förmågan att smälta i munnen och dessutom smaka gott”, säger Lotta Andersson som jobbar med fysiks kemi på labbet på Uppsala universitets sjukhus.  Det är tämligen svårt att bevisa att choklad gör dig kåt och om alla som åt choklad skulle bli upphetsade hade vi säkert hört talats om det oftare. Visserligen finns det egenskaper hos choklad som skulle ge dig förutsättningarna för att du skulle bli kåt. Man vet att bland sydamerikanska urinvånarna som har ätit mycket kakao har väldigt fina blodkärl – fria från åderförkalkning. Detta beror på att kakao innehåller ämnen som ökar din blodcirkulation som i sin tur behövs för att öka din lust. ”Men då måste du dricka 12 koppar choklad om dagen, och det kanske blir lite väl mycket. Människor blir belönade ändå, så det kan inte vara förklaringen. Det är själva upplevelsen”, säger Lotta. Dessutom menar hon att choklad är mer en sensuell smakupplevelse som verkar förförisk. Folk gillar nämligen sättet som choklad smälter på. Och när man bytt ut det mättade fettet i choklad mot olja har man upplevt att chokladen smälter för snabbt – och har inte alla samma belönande effekt. Lottar menar på att smakupplevelsen är det som är viktigast. Det är sammanhanget som förstärker upplevelsen. Så slutledningen är att – Du kan bli kåt när du äter choklad! Beror det på innehållet i choklad? Nej, inte direkt utan snarare hur bra det känns att äta den. Lite som att dricka champagne med andra ord!