Intresset för sport

När det gäller sport, brukar det vara att man antingen är väldigt sportintresserad eller inte alls. Vissa är intresserad av några sporter, vissa följer allt, har sitt favoritlag och följer laget slaviskt, missar inga hemmamatcher och åker gärna till bortamatcher. Detta är framförallt vanligt när det gäller lagsporter och då är det ofta fotboll, hockey och även handboll som är de stora sporterna här i Sverige.

När det gäller begreppet idrott gäller det aktiviteter som är redskapsdominerade, och då tänker jag på till exempel olika former av motionsidrotter som aerobics, aikido, jogging eller stavgång. Numera betyder både ordet sport och idrott en fysisk aktivitet där man tävlar efter fastställda regler, även om ordet sport bara gäller en fritidsaktivitet som är byggd kring aktiviteter med redskap, till exempel motorsport.

När började man då med idrott, sport och olika tävlingar? Jo, man har hittat fynd som tyder på att det i Kina redan 2 000 år före Kristus ägt rum olika sportaktiviteter, och att det även förkommit i gamla Egypten och i Grekland. År 1896 var det första året som OS arrangerades och det var även under 1800-talet som olika idrottsförbund bildades och man skapade idrottsregler. Ofta tävlar herrar för sig och damer för sig, och barn mot jämnåriga, numera finns paralympisk, där de med någon form av handikapp eller funktionshinder tävlar och den tävlingen brukar ligga efter det vanliga OS.

Under 1900-talet har damidrotten vuxit sig fram och är nu i stort sätt lika stor som herrarnas. Idrott klassas ofta efter redskap och när det gäller friidrott är det löpning, kastgrenar, löpning, höjdhopp, tresteg, kulstötning med flera som gäller. Sedan är det ishockey och fotboll som är de stora sportgrenarna här i Sverige och vi svenskar är duktiga i dessa sporter. Just nu i skrivande stund är Sverige med i fotbolls-VM 2018 efter att slagit ut favoritlaget Italien. VM 2018 kommer att gå i Ryssland.